Nieuwsbericht
Image-1.png Image-2.png Image.png
 
Arbitrage

‘Eigen doelpunt’ per 1 februari afgeschaft

Nieuws afbeelding 2-2-2014

Op 25 november jl. heeft de Internationale Hockey Federatie (FIH) haar leden geïnformeerd dat met ingang van 1 februari 2014 het experiment met het ‘eigen doelpunt’ niet langer zal worden toegepast. In navolging van dit besluit, heeft ook de KNHB per 1 februari 2014 besloten deze regel voor alle klassen af te schaffen.

De FIH heeft haar besluit genomen naar aanleiding van een inventarisatie onder verschillende betrokkenen, waarbij zowel bonden, spelers, scheidsrechters, coaches als officials zijn gehoord. Er is geconcludeerd dat de regel spelers zou kunnen aanmoedigen tot het hard en blind slaan van de bal in de cirkel, wat volgens de FIH leidt tot gevaarlijke spelsituaties.


Namens Arbitragecommissie HC Derby
Bart Schulte
 
 

Toelichting:
Indien de bal via de stick van een verdediger het doel in gaat zonder dat een aanvaller de bal binnen de cirkel heeft aangeraakt, wordt er vanaf 1 februari weer een lange corner gegeven.
 


Een strafcorner wordt gegeven bij een onopzettelijke overtreding binnen de cirkel (bijvoorbeeld 'de bal raakt het lichaam') door een verdediger. Een strafcorner wordt ook toegekend bij een opzettelijke overtreding binnen de 23m en buiten de cirkel.
 

Een strafbal wordt gegeven bij een opzettelijke overtreding binnen de cirkel door een verdediger of voor een onopzettelijke overtreding waar een doelpunt mee voorkomen wordt.

Contact

Adres
Middellijn 3
3335 KC Zwijndrecht

Postadres
Postbus 347
3330 AH Zwijndrecht