Nieuwsbericht
Image-1.png Image-2.png Image.png
 
Algemeen

De Sportfysiotherapeut helpt: De kneuzing

Nieuws afbeelding 6-10-2014

Dit is een nieuwe rubriek die om de twee maanden zal terugkeren op de website van H.C. Derby. Het zal u niet verbazen dat de onderwerpen die aanbod komen een sterke relatie hebben met veelvoorkomende blessures binnen de hockeysport. In deze tekst staat ‘de kneuzing’ centraal. 

 
WAT IS EEN KNEUZING

Het gevolg van een inwerkende kracht van buiten af die zo hard is, dat het onderliggende weefsel schade oploopt. De meeste kneuzingen die binnen de hockeysport worden gezien zijn de ongewenste: bal/ stick op de knie of bovenbeen (of elders op het lichaam), botsing met tegenstander, val, verkeerde beweging met hoog inwerkende kracht.

 
KENMERKEN VAN EEN KNEUZING

Pijn bij het ontstaan, kort daarop als de kneuzing oppervlakkig is zwelling en vaak ook een blauwe plek. Als de kneuzing ter hoogte is van een gewricht geeft dit meestal ook een bewegingsbeperking. Stijfheid is ook een veel gehoorde klacht na een kneuzing, meestal betreft de kneuzing dan een spier of een gewrichtsstructuur.

 
HOE LANG DUURT EEN KNEUZING

De tijdsduur is sterk afhankelijk van hoe ernstig de kneuzing is en wat er precies gekneusd is.

 
Concreet genomen kan het herstel van een kneuzing een paar dagen duren tot enkele weken. Denk bijvoorbeeld aan gekneusde ribben, dit duurt een paar weken en een bal op de knie en/of bovenbeen is meestal binnen een week over.
 
WAT MOET JE WEL EN NIET DOEN BIJ EEN KNEUZING

Allereerst bij twijfel altijd een deskundige raadplegen!! Zelf dokteren is prima maar vertrouw je het niet zoek dan hulp. Ik promoot nooit medicijnen of zalfjes maar ik maak een uitzondering als het om kneuzingen gaat. Smeer zo snel als mogelijk arnicagel/ arnicagelei/ arnicazalf (bv. Vallen en Stoten zalf) op de kneuzing. Herhaal dit de eerste 24 uur 2-3 keer. IJs mag, het dempt immers pijn maar doe dit dan na de eerste keer smeren! Neem relatieve rust, dat wil zeggen bewegen mag, het liefst binnen de pijngrens.

 
Bij een (spier)kneuzing moet je geen massage toepassen!!  Zeker niet gedurende de eerste 10 dagen!
 
TIP

Arnica werkt ook goed bij een verstuiking van de enkel of knie. Dus zorg ervoor dat er een tube in de sporttas zit!

 
Heeft u een verzoek of vraag, laat het ons weten: DE SPORTFYSIOTHERAPEUT HELPT.
 
 
Vindt ons op Facebook: Fysiodelus of kijk op de website: www.fysiodelus.nl

Gerelateerde nieuwsberichten

klaverjastoernooi

Contact

Adres
Middellijn 3
3335 KC Zwijndrecht

Postadres
Postbus 347
3330 AH Zwijndrecht