Nieuwsbericht
Image-1.png Image-2.png Image.png
 
Arbitrage

Spelregel van de week: 1 - Hoog

Nieuws afbeelding 8-11-2017

 

 

We beginnen deze reeks met ‘hoog’.

 

Hoog is geen regel

 

Hoge ballen worden door de scheidsrechter beoordeeld op twee dingen: opzet en gevaar. Volgens de spelregels van de KNHB namelijk mag je de bal niet opzettelijk omhoog slaan, behalve bij een schot op doel. Met een flickof scoop mag je de bal overigens wel omhoog spelen (FILMPJE). Maar ook hiervoor geldt: mits dat geen gevaar oplevert. Pas als dat het geval is wordt een hoge bal afgefloten, maar niet omdat hij hoog is.

 

Hoge backhand

Met uitzondering van een schot op doel mag je een bal dus niet opzettelijk omhoog slaan.

 

Belangrijk! Speciale aandacht vraagt de backhandslag. Wanneer deze hoog wordt geslagen, dan geldt dit volgens de KNHB als een opzettelijk hoog geslagen bal. Dat is sowieso verboden, gevaarlijk of niet. Wat precies ‘hoog’ is, daarvoor bestaat in het veld niet een harde grens zoals in de zaal. Maar een bal op kniehoogte hoort te worden afgefloten als een opzettelijk hoog geslagen backhand, aldus de KNHB.

 

Tip! Let hierbij vooral op de linksachter die, onder druk gezet door de aanvallende partij, met een hoge backhand uitverdedigt. Gebeurt dit in de cirkel, dan volgt een strafcorner. Gebeurt het buiten de cirkel, dan is het een vrije slag tegen.

 

Strafcorner

Ten slotte nog iets over hoog bij strafcorners. Als het eerste schot op doel een slag is, dan mag de bal bij het passeren van de doellijnniet hoger zijn dan de plank. Daarvoor mag hij dus wel boven de plank komen, mits dat geen gevaar oplevert. Denk bijvoorbeeld aan het bekende boogballetje, ook wel bananenschot genoemd. Voor de tweede en alle daarop volgende slagen gelden geen beperkingen voor de hoogte, mits zij niet gevaarlijk zijn. Hetzelfde geldt voor een push, flick of scoop. Die mogen altijd hoog, mits niet gevaarlijk.

 

Bijzondere spelsituaties

Bij twee bijzondere spelsituaties staan we even stil als het gaat om ‘hoog’, omdat ze vaak tot veel verwarring leiden.

Strafcorner. Wanneer bij een strafcorner de uitlopende verdediger wordt geraakt door de bal die, bij het eerste schot op doel, hoog op goal wordt gepusht, dan zijn er twee mogelijkheden:

1. De bal raakt de uitloper onder de knie, dan is het shooten betekent dat opnieuw een strafcorner.

2. De bal raakt de uitloper boven de knie, dan is het gevaarlijk spel en dat betekent uitslaan voor de verdediging.

 

Voorwaarde is echter wel dat de verdediger zich binnen 5 meter van de bal bevindt en probeert de bal te spelen. Hoog terug van de keeper.

 

Bij een schot op goal, waarbij de bal hoog terugkomt van de keeper, wordt de bal uitsluitend beoordeeld op gevaarlijk spel. Een bal die hoog terugkomt van de keeper en zónder gevaar uit of achter gaat of in een compleet vrije ruimte terecht komt, is dus géén strafcorner.

Reacties

Michelle Heus

9-11-2017 @ 22:36:24 |Goed idee om hier extra uitleg te geven over de spelregels!

Vera Tijssen

10-11-2017 @ 19:19:40 |Goed initiatief!

Reageer op het nieuws

Contact

Adres
Middellijn 3
3335 KC Zwijndrecht

Postadres
Postbus 347
3330 AH Zwijndrecht