Nieuwsbericht
Image-1.png Image-2.png Image.png
 
Arbitrage

Spelregel van de week: 2 - Stick & Hengelen

Nieuws afbeelding 17-11-2017

Sticks & Hengelen

Vroeger mocht je stick bij het slaan niet boven de schouder komen. Dat heette sticks en daarvoor werd afgefloten. Die regel geldt al lang niet meer. Maar wat geldt dan wel?

Sticks is tegenwoordig het (net) boven de schouder spelen van de bal. Het vroegere achter- en voorwaarts zwaaien van je stick boven de schouder mag vandaag de dag wel, mits het niet gevaarlijk is! Is het dat wel, dan wordt er afgefloten. Niet vanwege sticks, maar vanwege gevaarlijk spel. Maar er is nog iets ...

Bij Heren 1, Dames 1 en op TV, bijvoorbeeld tijdens de EK, WK en Olympische Spelen, zie je steeds vaker dat een hoge bal uit de lucht wordt geplukt en gestopt boven de schouder.Hengelen noemen ze dat (FILMPJE).

Let op! Hengelen mag niet alleen in de dames en heren hoofdklasse of bij internationale wedstrijden. Het mag bij alle senioren wedstrijden, maar níét bij jeugdwedstrijden!

Jeugdwedstrijden

Bij wedstrijden in de juniorencompetitie, zo zegt het hockeyreglement, mogen spelers de bal met geen enkel deel van de stick spelen wanneer de bal boven schouderhoogte is. Dat is dus sticks.

Let op! Er is daarbij echter één uitzondering. Verdedigers mogen een schot op doel met hun stick op elke gewenste hoogte stoppen. Dit FILMPJElaat zien hoe zo’n stop eruit ziet. Slaat echter een speler naar de bal en wordt hiermee een doelpunt voorkomen, dan krijgt je een strafbal tegen. Zou de bal zonder te zijn gestopt over of naast het doel zijn gegaan, dan krijg je een strafcornertegen. Leidt een geoorloofde stoppoging tot gevaarlijk spel dan krijg je ook een strafcorner tegen, maar geen strafbal.

Hengelen

Dan nog even terug naar hengelen. Bij jeugdwedstrijden wordt dat gezien als een opzettelijke overtreding, omdat je met voorbedachte rade een bal probeert tegen te houden die duidelijk over een speler heen gaat.

Hengelen bij jeugdwedstrijden is dus spelbederfen dat betekent je een gele kaart en een tijdstraf krijgt. Deze straf krijg je ook als je de bal (net) boven de schouder speelt om daarmee te voorkomen dat de bal bij een tegenstander komt en er zo een (mogelijk succesvolle) aanval plaatsvindt.

Let op! Er kan natuurlijk altijd sprake zijn van onkunde, maar dat is aan de scheidsrechter om dat te beoordelen. Bedenk daarbij wel: hoe hoger het niveau, hoe minder onkunde en hoe meer opzet! 

Seniorencompetitie

Bij wedstrijden in de seniorencompetitie geldt: "Spelers mogen op een gecontroleerde manier de bal op elke plaats in het veld stoppen, ontvangen, laten afketsen en spelen op elke hoogte inclusief boven schouderhoogte, mits dit niet gevaarlijk is en het niet leidt tot gevaarlijk spel.” Daarbij is het aan de scheidsrechter om te beoordelen of er sprake is van een ongecontroleerde manier of van gevaarlijk spel.

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws

Contact

Adres
Middellijn 3
3335 KC Zwijndrecht

Postadres
Postbus 347
3330 AH Zwijndrecht