Nieuwsbericht
Image-1.png Image-2.png Image.png
 
Arbitrage

Spelregel van de week: 3 - Uit, achter en in de cirkel

Nieuws afbeelding 22-11-2017

Uit, achter en in de cirkel

 

Wanneer is een bal nou eigenlijk uit of achter? En wanneer is een bal bij een strafcorner of een schot op goal van binnen de cirkel geslagen? Moet de bal dan helemaal over de lijn zijn? Deze week staan we daarbij stil. Om de filmpjes te kunnen bekijken, moet je even naar de site van HC Derby gaan. 

 

Waarschijnlijk heb je het nooit nagemeten, maar alle lijnen van een hockeyveld zijn 75 mm breed. Dat is vrijwel net zo dik als de bal. Maar belangrijker nog dan dat is dat alle lijnen deel uitmaken van het speelveld.

Let op! Dat betekent dat zo lang een bal niet helemaal (!) over de lijn is, hij niet uit of achter is en er ook géén sprake is van een doelpunt.

 

Uit en achter

De bal is buiten het veld als die helemaal (!) over zijlijn (uit) of over de achterlijn (achter) gaat.

 

Inslaan

Raakt jouw tegenstander de bal voor het laatst aan bij de zijlijn? Dan mag jij inslaan door de bal te nemen op de plek waar die over de zijlijn ging (FILMPJE).

 

Lange corner

Raakt de keeper of een verdediger de bal voor het laatst aan bij de achterlijn en gebeurt dat niet opzettelijk? Dan mag de aanvallende partij een lange corner nemen (FILMPJE).

Let op! Een lange corner wordt genomen op de 23-meterlijn recht tegenover de plek waar de bal over de achterlijn is gegaan en dus niet meer op de zijlijn op 5 meter vanaf de hoekvlag.

 

Strafcorner

Speelt een keeper of een verdediger echter opzettelijk over de achterlijn (FILMPJE), dan betekent dat een strafcorner.

Let op! Keepers mogen de bal van hun stick, hun klompen én hun legguards in iedere gewenste richting laten afkaatsen, ook over de achterlijn (FILMPJE). Pas wanneer zij de bal opzettelijk over de achterlijn slaan of schoppen is er sprake van een strafcorner (FILMPJE).

 

In de cirkel

Tot slot speciale aandacht voor wanneer een bal in de cirkel is. Dat is belangrijk bij een strafcorner en of een doelpunt telt. Volgens de spelregels is een bal pas buiten de cirkel als hij helemaal over de lijn is. Dat betekent andersom dat hij ‘in de cirkel’ is, zodra hij de cirkelrand raakt! Dat betekent dus dat een bal niet over de cirkellijn hoeft te zijn wil je kunnen scoren. Op of tegen de lijn geldt ook als ‘in de cirkel’.

Let op! Van een doelpunt is vervolgens pas sprake als de bal niet alleen van binnen de cirkel is geslagen (of door een aanvaller in de cirkel is aangeraakt), maar pas wanneer de bal helemaal (!) over de doellijn is.

Reacties

Er zijn nog geen reacties, plaats uw reactie hieronder

Reageer op het nieuws

Contact

Adres
Middellijn 3
3335 KC Zwijndrecht

Postadres
Postbus 347
3330 AH Zwijndrecht