Nieuwsbericht
Image-1.png Image-2.png Image.png
 
Bestuur

Coming out Day

Nieuws afbeelding 3-11-2022

Beste Leden,

Het bestuur van HC Derby heeft in het kader van Coming Out Day een regenboogvlag laten ophangen. Helaas heeft iemand de vlaggenmast gesaboteerd en de vlag in de vuilnisbak gegooid. Daarop kregen wij de volgende brief:

Lieve Derbyanen, 

Er moet mij iets van het hart. Ik voel mij een kind van de club en ik wens ieder lid van de vereniging ditzelfde gevoel toe. Afgelopen weekend heb ik een hoogtepunt in mijn leven bereikt en een dieptepunt. 

Het hoogtepunt is dat ik mijn vriendin ten huwelijk heb gevraagd en dat ze "JA" zei. Helaas kreeg ik de dag erna een domper te verwerken. Toen wij dolgelukkig op de hockeyclub aankwamen om dit goede nieuws met mijn teamgenoten te delen, zag ik de regenboogvlag er halfstok bij hangen. Later begreep ik dat het touw van de vlaggenmast door iemand kapot is gesneden en dat de vlag in de prullenbak is gegooid.  

Los van dat de vlaggenmast nu is vernield en dat dit een hoop onnodige euro's kost, gaat het mij om de diepere betekenis. Blijkbaar voelt iemand zich bedreigd door de regenboogvlag. Die vlag die staat voor inclusiviteit, gelijkheid, acceptatie van LHBTIQ mensen, kortom een vlag voor iedereen. De vlag is voor mij in ieder geval van betekenis en ik zal uitleggen waarom.

Ik gok dat iemand van onze eigen club tot deze actie is gekomen en daarom vraag ik iedereen om deze boodschap te delen, zodat het de betreffende persoon bereikt. 

Lieve clubgenoot, 

We dragen samen hetzelfde tenue en we houden van hetzelfde spelletje. Er is alleen één verschil, ik ben een vrouw en ik val op vrouwen. En ik durf je best te vertellen, ik heb het hier in mijn jeugd soms moeilijk mee gehad. Ik kende geen enkel ander kind dat lesbisch of homo was. Doordat ik geen rolmodellen had, zag ik het niet eens als een optie. Ik wilde normaal zijn en bij de groep horen, maar met hockeyfeestjes voelde het voor mij toch anders. Ik had niet zo de behoefte om achter jongens aan te gaan. Toen ik er inmiddels achterkwam dat ik op vrouwen viel, durfde ik het niet meteen aan mijn teamgenoten te vertellen. Nu spreek ik nog over de tijd dat je na de wedstrijd met z'n allen na de wedstrijd ging douchen en verhalen werden gedeeld. Wat zouden mijn teamgenoten wel niet van mij denken?  

Ik hoop dat je net zo'n fanatieke hockeyer bent als ik, maar van al die stressvolle gedachten, ga je niet beter spelen. Ik beleef het meeste plezier aan het spel  als ik vrij ben in mijn hoofd. Als ik echt mijzelf durf te zijn. Gelukkig ben ik al jaren uit de kast en is mijn aanstaande vrouw onze trouwe supporter. Zij komt graag kijken naar de wedstrijd en ze zegt altijd dat ik zulke leuke teamgenoten heb. Ze voelt zich altijd enorm welkom en opgenomen door mijn team. 

Hoe mijn teamgenoten reageerden op mijn coming-out? Ze waren allemaal positief! Ik heb werkelijk waar nog nooit van een teamgenoot gehoord dat iemand er problemen mee heeft. Ik denk ook dat het ongemak meer speelt bij mannenteams. Je ziet het ook bij voetbal. Er zijn veel vrouwelijke topsporters die lesbisch zijn, maar voor mannen is het toch moeilijker om uit de kast te komen. En daar, lieve clubgenoot, is die vlag nou voor. Om je clubgenoten te steunen om zichzelf te zijn. 

 Ik weet zeker dat er ergens op onze club een (kleine) Freke (of Freek) rondloopt. Zo'n kleine opdonder, die super fanatiek is. Die later in het eerste wil spelen en misschien nog wel hoger. Ik weet niet hoeveel hockeyervaring jij hebt, maar ik kan je inmiddels wel vertellen dat de helft van die 3 punten behaald wordt op mentaal vlak. Hoe voel jij je vandaag? Heb je zelfvertrouwen of ben je bang? Voel jij de steun van je teamgenoten en van het publiek? 

En die vlag geeft die kleine Freke het vertrouwen om zichzelf te zijn. Om straks de sterren van de hemel te spelen in jouw team. 

Ik houd van strafcorners, ik sta bekend om mijn succesvolle tip-in. Zondag heb ik weer gescoord. Vooraf sta ik op de cirkelrand en dan focus ik mij. Deze keer zei ik tegen mijzelf: Freke, deze ga je scoren voor je aanstaande vrouw. Het lukte en ik zag hoe trots ze op mij was! 

Ik stel dus voor dat de regenboogvlag weer gehezen wordt. Jij mag zijn wie jij bent en ik hoop dat als jij een teamgenoot hebt die homo/lesbisch is of alles waar de LHBTIQ-vlag nog meer voor staat, dat je deze persoon alle liefde in de wereld gunt. Van liefde wordt de wereld toch een stukje mooier. 

Liefs, 

Je clubgenoot met een Derby-hart, 

Contact

Adres
Middellijn 3
3335 KC Zwijndrecht

Postadres
Postbus 347
3330 AH Zwijndrecht