Gedragsregels

Sociaal veilig hockeyklimaat


HC Derby is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan.


Bij die sportiviteit, gezelligheid en prestatie hoort voor een belangrijk deel: hoe ga je met elkaar om, zowel in het veld (als speler), als buiten het veld (als supporter). Hiervoor gelden normen en waarden die eigenlijk door iedereen zou moeten worden geaccepteerd en toegepast, maar het blijkt dat dan niet altijd het geval is.


Incidenteel is er dan sprake van ongewenst gedrag, wat niet alleen bij ons plaats vindt maar ook op school, op straat en thuis.

Dit kunnen ook wij niet accepteren en daarom zijn er clubregels opgesteld, zodat wij allen weten hoe wij met elkaar moeten omgaan en waar de grenzen liggen. De clubregels zijn samengevat in hoofdregels. Daarnaast zijn per onderdeel (Spelers/team, coach, trainer en ouders/verzorgers) meer uitgebreide regels en richtlijnen beschreven. De complete tekst kun je via deze link vinden.


Ook op Social Media zijn er gedragsregels waar wij ons aan houden. Je kunt deze hier vinden. Heb je hierover vragen of opmerkingen, neem dan contact op met je coach of met het bestuur.


Vertrouwenscontactpersoon
Hockeyclub Derby streeft ernaar een veilige club te zijn, waar iedereen met plezier bezig is met zijn of haar sport, namelijk hockeyen. Helaas komt het wel eens voor dat een sporter, trainer, begeleider of vrijwilliger in een situatie komt die als intimiderend kan worden ervaren.


Om zo goed mogelijk ervoor te zorgen dat dit zo min mogelijk gebeurt, en in de toekomst voorkomen kan worden heeft HC Derby een tweetal vertrouwenscontactpersonen. De vertrouwenscontactpersoon helpt het bestuur bij het verstrekken van een veilige sportomgeving en is voor iedereen op de club het eerste aanspreekpunt in het onverhoopte geval dat zich een dergelijk ongewenst incident voordoet.


Waarmee kun je terecht bij het vertrouwenscontactpersoon?

Mocht er iets gebeuren binnen de club waar jij je niet lekker bij voelt en je wilt er graag over praten, kun je Susanne mailen of aanspreken op de club. Zij zal dan luisteren en bespreken welke mogelijkheden er zijn om je door te verwijzen.


Misschien is het al een opluchting voor jezelf wanneer je vertelt wat er gebeurd is of waar je je zorgen over maakt, maar het kan ook zijn dat er andere mogelijkheden besproken moeten worden en dat zij je door zal verwijzen naar de juiste persoon voor hulp, dit kan ook buiten de club zijn


Voorbeelden van situaties gaan bijvoorbeeld over:


  • pesten en gepest worden;
  • het gevoel hebben dat je er door je huidskleur, geloof, afkomst of seksuele voorkeur niet bij hoort.
  • grensoverschrijdend gedrag: de manier waarop je benaderd en/of aangeraakt wordt door een teamlid, trainer of coach ervaar je als onprettig.
  • een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag: je denkt dat iemand in jouw directe omgeving hier mee te maken heeft.
  • je maakt je zorgen over de wijze waarop er met je kind wordt omgegaan binnen de vereniging/het team.
  • iemand heeft je direct of indirect beticht van ontoelaatbaar gedrag.



Vertrouwelijkheid

Omdat het bestuur op de hoogte moet zijn van wat er binnen de vereniging gebeurt, wordt er van dit gesprek een verslag voor het bestuur gemaakt. Indien gewenst kan dit zonder naamsvermelding. Behalve als de veiligheid van meer mensen in gevaar komt, dan zal naamsbekendheid in vertrouwen naar het bestuur gegeven moeten worden. Dit gebeurt altijd in overleg op welke manier en op welk moment dit zal gebeuren.


De vertrouwenscontactpersoon heeft de mogelijkheid om ondersteuning te vragen aan een vertrouwenspersoon van de NOC*NSF, welke onafhankelijk zijn.


De vertrouwenspersonen zijn te bereiken via [email protected].


Gedragsregels seksuele intimidatie NOC*NSF
HC Derby wil al haar leden veilig en met plezier laten sporten. De zorg voor een veilige omgeving is daarbij essentieel. Wij willen zo een situatie scheppen waarin sporters kunnen groeien, bloeien en zich prettig voelen. Elke zaak van grensoverschrijdend gedrag is er een teveel.


Het is belangrijk om adequaat te reageren indien een dergelijke situatie ontstaat. Het is echter belangrijker dat er ook maatregelen genomen worden om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen. Hier dragen de gedragsregels binnen onze vereniging aan bij. Binnen het team van trainers, vrijwilligers en begeleiders zullen deze gedragsregels gehanteerd worden en in de gevallen waar de gedragsregels niet voorzien van een antwoord ligt het binnen de verantwoordelijkheid van hen om in de geest hiervan te handelen.


HC Derby is als vereniging lid van de KNHB, die op haar beurt weer is aangesloten bij de NOC*NSF. Als overkoepelend orgaan zijn regels opgesteld die ongewenst seksueel gedrag proberen te voorkomen en aan te pakken. Voor meer informatie: https://www.knhb.nl/kenniscentrum/artikel/gedragsregels-seksuele-intimidatie


De sportbonden in Nederland nemen seksuele intimidatie serieus. NOC*NSF heeft gedragsregels voor sportbegeleiders opgesteld. Die regels zijn door alle landelijke sportbonden onderschreven. De regels zijn gemaakt om de risico’s op ongewenst gedrag in de relatie pupil en trainer te verkleinen en ze fungeren als toetssteen voor het gedrag van begeleiders en sporters in concrete situaties. Hieronder vindt u de elf gedragsregels die worden onderschreven door alle landelijke sportorganisaties die zijn aangesloten bij NOC*NSF.


  1. De begeleider moet zorgen voor een omgeving en een sfeer waarbinnen de sporter zich veilig voelt.
  2. De begeleider onthoudt zich ervan de sporter te bejegenen op een wijze die de sporter in zijn waardigheid aantast, e´n verder in het privéleven van de sporter door te dringen dan nodig is voor het gezamenlijk gestelde doel.
  3. De begeleider onthoudt zich van elke vorm van (machts)misbruik of seksuele intimidatie tegenover de sporter.
  4. Seksuele handelingen en seksuele relaties tussen de begeleider en de jeugdige sporter tot zestien jaar zijn onder geen beding geoorloofd en worden beschouwd als seksueel misbruik.
  5. De begeleider mag de sporter niet op een zodanige wijze aanraken dat de sporter en/of de begeleider deze aanraking naar redelijke verwachting als seksueel of erotisch van aard zal ervaren, zoals doorgaans het geval zal zijn bij het doelbewust (doen) aanraken van geslachtsdelen, billen en borsten.
  6. De begeleider onthoudt zich van seksueel getinte verbale intimiteiten.
  7. De begeleider zal tijdens training(sstages), wedstrijden en reizen gereserveerd en met respect omgaan met de sporter en met de ruimte waarin de sporter zich bevindt, zoals de kleedkamer of de hotelkamer.
  8. De begeleider heeft de plicht de sporter te beschermen tegen schade en (machts)misbruik als gevolg van seksuele intimidatie. Daar waar bekend of geregeld is wie de belangen van de (jeugdige) sporter behartigt, is de begeleider verplicht met deze personen of instanties samen te werken, opdat zij hun werk goed kunnen uitoefenen.
  9. De begeleider zal de sporter geen (im)materiële vergoedingen geven met de kennelijke bedoeling tegenprestaties te vragen. Ook de begeleider aanvaardt geen financiële beloning of geschenken van de sporter die in onevenredige verhouding tot de gebruikelijke dan wel afgesproken honorering staan.
  10. De begeleider zal er actief op toezien dat deze regels worden nageleefd door iedereen die bij de sporter is betrokken. Indien hij gedrag signaleert dat niet in overeenstemming is met deze regels zal hij de betreffende persoon daarop aanspreken.
  11. In die gevallen waarin de gedragsregels niet (direct) voorzien, ligt het binnen de verantwoordelijkheid van de begeleider in de geest hiervan te handelen.


Er is ten aanzien van seksueel grensoverschrijdend gedrag meer informatie te vinden op de website:

https://centrumveiligesport.nl/doelgroepen/vertrouwenscontactpersonen/seksuele-intimidatie-en-misbruik.


Share by: