Helaas is het niet voor iedereen in Nederland mogelijk om te sporten. Armoede is een van de oorzaken die ervoor zorgt dat ouders bijzonder lastig de contributie en andere benodigdheden kunnen betalen om hun kinderen te laten sporten. Hockeyclub Derby wil graag gezinnen op weg helpen om kinderen te kunnen laten hockeyen.
Feiten en cijfers: kinderen, armoede en sport
Ondanks alle aandacht en hulp voor gezinnen met een laag inkomen, zijn de verschillen in Nederland nog steeds groot. Dat geldt ook op het gebied van sport en bewegen:
- Eén op de twaalf kinderen (0-17 jaar) leeft in een huishouden met onvoldoende geld voor kleding, vervoer en sociale activiteiten als sport en cultuur.
- Zij sporten wekelijks minder en zijn minder vaak lid van sportverenigingen dan kinderen uit meer welvarende gezinnen.
Bekijk meer cijfers in de
infographics Jeugd in Beweging van Kenniscentrum Sport & Bewegen
Armoede gaat over meer dan geld
Kinderen uit gezinnen met een laag inkomen ervaren meer beperkingen in sporten en bewegen. Dat gaat verder dan de hoogte van de verenigingscontributie.
- Door de problemen thuis hebben kinderen het met hun ouders – of misschien alleenstaande moeder of vader – vaak niet over hun wens om mee te doen met sporten. Ze beseffen dat sporten geld kost en dat het uitspreken van hun wens mogelijk meer stress geeft. Een kind heeft namelijk ook kleding, schoenen, materiaal, geld voor kamp of een uitje en vervoer nodig.
- In wijken met een lage sociaal-economische status ervaren kinderen en hun ouders meer onveiligheid. Daar maken kinderen minder gebruik van sport- en speelvoorzieningen. Ook zijn er niet altijd georganiseerde activiteiten met begeleiding.
- Mogelijk heeft een kind geen fiets en kan het dus niet zelfstandig naar een vereniging of activiteit fietsen die wat verder weg is.
- De ‘sportcultuur’ bij een sportvereniging is anders dan kinderen of hun ouders verwachten. Niet iedereen is bekend met vrijwilligerswerk op de club, zoals het draaien van bardiensten of in het weekend moeten rijden voor wedstrijden. Ook hebben veel gezinnen in armoede ook geen auto (of geld voor benzine) om te kunnen rijden.
In het
whitepaper Jeugd die arm opgroeit van Kenniscentrum Sport & Bewegen vind je meer informatie over de redenen waarom kinderen minder vaak deelnemen aan sport en bewegen, hoe je ze bereikt en ze toch kunt laten meedoen aan én door sport- en beweegactiviteiten.
Waar kunt u terecht?
Armoede is nadrukkelijk een integraal probleem. Kunnen meedoen aan sport en bewegen vraagt om een brede blik op de belemmeringen en een brede kennis van oplossingen en regelingen vanuit verschillende levensdomeinen. Die kennis helpt je als vereniging om de juiste ondersteuning te bieden, vanuit het perspectief van het kind en gezin. Hieronder vind je een overzicht van de regelingen die je kunt inzetten voor de kinderen met de wens om te komen hockey spelen.
Landelijke, financiële regelingen:
Veel gemeenten hebben speciale kindpakketten. Verderop in dit artikel bij lokale regelingen vind je tips om het kindpakket in jouw gemeente te vinden.
Sinds kort is het aanvragen van financiering voor sportlidmaatschappen makkelijker door een nieuw samenwerkingsverband:
Sam& voor alle kinderen (met daarin Leergeld Nederland, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Nationaal Fonds Kinderhulp en Stichting Jarige Job). Via de website van Sam& kun je alle gegevens invullen en aangeven wat je wilt aanvragen.
- Dankzij het
Jeugdfonds Sport & Cultuur kunnen veel kinderen lid worden van een sportvereniging. De contributie voor de kinderen en de benodigde sportkleding of -materialen worden betaald.
- Leergeld Nederland wil dat alle kinderen kunnen meedoen aan bijvoorbeeld muziekles, tekenles, een schoolreisje en sport. Daarom betalen zij voor kinderen uit gezinnen met een inkomen rond bijstandsniveau de contributie aan sportverenigingen en zorgt de stichting voor de benodigde sportkleding en -materialen.
- Nationaal Fonds Kinderhulp helpt kinderen met bijvoorbeeld een dagje uit, fiets, opleiding, leesboek, of leuk zomers speelgoed.
- Stichting Jarige Job geeft kinderen een verjaardagsbox met alles wat nodig is om een verjaardagsfeestje te kunnen geven, thuis en op school.
- Het
Jeugdeducatiefonds draagt bij aan activiteiten (schoolreisjes, excursies, bijles, sportieve en culturele activiteiten) en materialen (laptop, educatieve materialen) die de ontwikkelkansen van kinderen in het basisonderwijs helpen vergroten.
- Het
ANWB Kinderfietsenplan verzamelt fietsen, knapt ze op en deelt ze uit aan kinderen die geen fiets hebben.
- Kansarme Kinderen In Nederland ondersteunt gezinnen met pakketten op maat, gevuld met nieuwe kleding, schoenen, speelgoed en een cadeaubon. Ook biedt de stichting fietsen, entreekaarten voor uitjes, sinterklaascadeaus en verjaardags- en schoolpakketten aan.
- Het
Armoedefonds geeft financiële steun aan lokale organisaties die mensen in armoede helpen met onder andere voedsel, kleding en binnen- of buitenschoolse activiteiten.
Mocht uw kind graag bij ons komen hockeyen en heeft u niet de financiële mogelijkheid? Neem dan contact op met:
ikwilsporten@hcderby.nl
Er zal dan contact met u worden opgenomen om met elkaar de mogelijkheden te bespreken. Uiteraard gebeurt dit discreet en in vertrouwen.